De komende 3 jaar zet het kabinet in op extra subsidie en betere informatie en advies over hybride warmtepompen. Met als doel (hybride) warmtepompen voor meer huiseigenaren haalbaar en betaalbaar te maken. Vereniging Eigen Huis heeft het kabinet eerder dit jaar hiertoe opgeroepen en is tevreden met deze extra inzet. Het subsidiebedrag voor (hybride) warmtepompen wordt per 2022 verhoogd van 20% naar 30%.

In een brief aan de Kamer heeft staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius het drie sporenbeleid voor de stimulering van hybride warmtepompen gepresenteerd waar het kabinet op gaat inzetten: subsidiering, stimulering en op lange termijn de uitfasering van de cv-ketel. Het laatste spoor zal pas na 2025 mogelijk worden ingezet. Dit sluit aan op het pleidooi dat de vereniging in een brief aan de Kamer en in gesprekken met de ministeries heeft gehouden. Eerst moeten barrières voor huiseigenaren worden weggenomen, voordat er over een mogelijke normering wordt gesproken.

282 miljoen extra subsidie

Met Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat 288 miljoen euro ingezet gaat worden voor de stimulering van hybride warmtepompen. De komende drie jaar (2022-2024) wordt het budget voor de ‘investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE) verhoogd met 282 miljoen euro. Via deze regeling wordt onder meer subsidie verstrekt voor (hybride) warmtepompen.

Het subsidiebedrag voor (hybride) warmtepompen wordt per 2022 verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. Uit eerder onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat veel huiseigenaren gebaat zijn bij een hogere subsidie voor de (hybride) warmtepomp.

Vraag subsidie pas in 2022 aan

Huiseigenaren die nog in 2021 een (hybride) warmtepomp gaan installeren of al hebben geïnstalleerd, kunnen het beste in 2022 de subsidie hiervoor aanvragen. Dan krijgen zij 30% subsidie in plaats van de huidige 20%. De subsidie voor (hybride) warmtepompen verloopt via de RVO. RVO maakt binnenkort de apparatenlijst warmtepompen 2022 bekend, daarop staat het indicatief subsidiebedrag per type warmtepomp. Tot maximaal 12 maanden na installatie van de warmtepomp kan subsidie worden aangevraagd. Als de aanvraag is gecombineerd met een isolatiemaatregel dan kan de subsidie aangevraagd worden tot 12 maanden na het installeren of aanbrengen van de eerste maatregel. (bron Eigenhuis 2021) Afbeelding van HarmvdB via Pixabay